Havnen i Helsingør og M/S Museet for Søfarts tørdok kommer til at emme af bådebyggeri og folkeskoleelever med værktøj og materialer i hænderne. Det er Bådebyggeruddannelsen ved Erhvervsskolen Nordsjælland og M/S Museet for Søfarts projekt ’Håndværk på Havnen,’ der nu virkeliggøres med støtte fra Nordea-fonden.

Hvordan får man flere unge til at interessere sig for det gode håndværk og på sigt vælge en erhvervsuddannelse? Samarbejdsprojektet ’Håndværk på Havnen,’ der er støttet med 3,5 mio. kr. af Nordea-fonden over en tre-årig periode, skal netop give unge praktisk erfaring med det gode håndværk i et autentisk miljø og inspirere dem til at begynde på en erhvervsuddannelse.   

I et tæt parløb vil Bådebyggeruddannelsen ved Erhvervsskolen Nordsjælland og M/S Museet for Søfart tilbyde elever fra lokale skoler undervisning i en autentisk bådebyggerproces fra idé til færdig båd. Eleverne vil få ejerskab over egen byggeproces og skal selv stå med værktøj og materialer i hånden - i tæt samarbejde med undervisere fra Erhvervsskolen Nordsjælland samt M/S Undervisning.

Lokal og national forankring

Med Helsingørs maritime historie, og de mange nye tiltag omkring Historisk Havn, er placeringen af undervisningen i M/S Museet for Søfarts tørdok og på havnen oplagt. Og på længere sigt skal projektet videre til andre steder i Danmark med stærke maritime miljøer. Formålet er at give unge mulighed for at tilegne sig viden og færdigheder om håndværk, forarbejdning, materialer og designprocesser gennem et konkret projekt.

’Vi ønsker at gøre de unge opmærksomme på en uddannelse i lokalområdet – Bådebyggeruddannelsen ved Erhvervsskolen Nordsjælland, der åbner mange muligheder for beskæftigelse og som samtidig er forankret i områdets historie og identitet,’ siger Jacob Krøyer Olsen, uddannelsesleder ved Erhvervsskolen Nordsjælland.

Projektet vil, udover det konkrete håndværksarbejde, involvere fortællinger fra de ældre rollemodeller, der er uddannet på havnen i Helsingør – fra Troels Kløvedal til skibsværftets faglærte håndværkere.

’Det bliver fantastisk, at tørdokken nu igen kommer til give genlyd af bådebyggeri og håndværk, og vi glæder os enormt til at være med til at udvikle undervisningsforløb, der inddrager nogle af de værftsarbejdere, som gennem årene har haft deres gang i tørdokken og på havnen,’ siger Ulla Tofte, direktør for M/S Museet for Søfart.

Fakta om projektet:

  • Samarbejde mellem Erhvervsskolen Nordsjælland og M/S Museet for Søfart
  • Projektperiode 2020-2022

Yderligere oplysninger:
Kontakt uddannelsesleder Jacob Krøyer Olsen, Erhvervsskolen Nordsjælland på 9133 0146.
Skoler der er interesserede, kan kontakte Maiken Bjørnholt, M/S Museet for Søfart på 4928 0210 eller mbj@mfs.dkTilmeld dig
vores nyhedsbrev
Esnord sender 8-10 gange årligt nyheder om skolen og uddannelserne.


Jeg interesserer mig for:Tak for din tilmelding
Tilmeld dig nyhedsbrev