I november måned var et hold murerelever på Erhvervsskolen Nordsjælland på en spændende og lærerig studietur til Rom. 12 murerelever og 2 faglærere var afsted som et led i deres undervisning – og med til gruppen havde endnu 3 faglærere og en repræsentant fra Murernes Brancheklub valgt at slutte sig til turen i privat regi.

Fokus på håndværk og bygningskunst

Studieturen havde fokus på håndværk og bygningskunst, specifikt på antikkens murerteknik og middelalderens mosaikarbejder i Roms mange kirker, og eleverne fik virkelig et indtryk af historiens vingesus. Især besøget i Colosseum gjorde et kæmpe indtryk på eleverne, og her blev der virkelig studeret murertekniske detaljer, buer, hvælv, stik og ikke mindst den klassiske søjleorden. Man kan næsten ikke forestille sig, at det hele har været beklædt med marmor, nu hvor der kun er ruiner tilbage.

Fascinerede elever

Murereleverne var rundt om og inde i Pantheon, dette bygningsværk gav anledning til mange spørgsmål fra eleverne, og det var tydeligt, at det gjorde stort indtryk på dem, der blev diskuteret og spurgt, og lærerne forklarede og fortalte. "Vi er dybt fascinerede af, at de har kunnet bygge så store bygninger, som stadig står og er brugbare den dag i dag" siger eleverne. Murereleverne var også på Piazza del Popolo for at se den gamle byport, som de danske kunstnere, Thorvaldsen, Skovgaard, H.C. Andersen m.fl. kom igennem, da de besøgte Rom.

Murerlærlinge studietur Rom

Moderne Rom blev også studeret

Det var ikke kun antikkens Rom, der blev studeret. Holdet måtte ofte gøre holdt på gaden for at studere en særlig interessant facade, eller for lige at kontrollere om et stillads nu overholdt gældende EU-regler. På Piazza Venezia så murereleverne den første civile renæssancebygning i Rom, ”Palazzo di Venezia”, og lærerne fortalte om paladsets historie, og om Mussolinis berygtede taler til folket fra paladsets lille balkon. De gik op af trappen og ind i det store monument i hvid marmor, Viktor Emanuel 2.- monumentet, opført til minde om Italiens samling i et monarki, dette monument gør altid stort indtryk på eleverne, det er nok et af de største marmormonumenter i verden.

Italiensk mad er også kultur

For at styrke samværet og samtidig give eleverne et indblik i italiensk madkultur, var der tirsdag arrangeret fællesfrokost på L'Orso 80 en ægte Romersk restaurant som er berømt for sin antipasti della casa, (15-20 lækre forretter). Sidste aften var der fælles middag på L'Antica Taverna, der serverede en 3 retters italiensk menu. 

En fantastisk oplevelse

Murereleverne betaler selv størstedelen af udgifterne til Rom-turen – som er en tilbagevendende begivenhed for elever på mureruddannelsens hovedforløb, men både Udviklingsfonden for Erhvervsskolen Nordsjælland og Murersvendenes Brancheklub i Nordsjælland støtter dem økonomisk. Og det er alle pengene værd. Eleverne på årets tur gav udtryk for, at det havde været en fantastisk oplevelse med et godt program for hver dag. "Vi har oplevet og set så mange ting, at vi sikkert har glemt halvdelen", sagde de ved hjemkomsten. Også lærerne syntes det havde været en vellykket tur med en god klasse, som fungerede godt sammen socialt.Tilmeld dig
vores nyhedsbrev
Esnord sender 8-10 gange årligt nyheder om skolen og uddannelserne.


Jeg interesserer mig for:Tak for din tilmelding
Tilmeld dig nyhedsbrev